2.1.4.1 Verder met My NCBI

Filters
Pubmed biedt onder MyNCBI via de link “Manage Filters” een groot aantal filters aan die uw zoekresultaat meer op maat gesneden maken. Filters hebben het voordeel, dat u uw zoekresultaat zonder dat u iets moet intikken beperkt tot bijv. RCT’s, reviews, meta-analyses of op artikelen die gratis beschikbaar zijn. Kiest u maar uit! U ziet de door u gekozen filters rechts naast de zoekresultaten. Door erop te klikken wordt het zoekresultaat beperkt. Standaard is de filter “reviews” geselecteerd.

U kunt zelf ook een filter maken via de button “Create custom filter” zodat u bijvoorbeeld de artikelen kunt uitfilteren die in de Engelse of Nederlandse taal zijn geschreven:

In het scherm “Query terms” tikt u de tekst english [language] OR dutch [language] en met de button “Test this query” ziet u direct hoeveel resultaat dit oplevert. Geef het filter een naam en u heeft uw eigen taalinperking beschikbaar in Pubmed.

 

 

 

 

 

 

Zoekstrategie bewaren
Bent u tevreden over een search en wilt u later doorgaan of de search herhalen? Bewaar dan de zoekstrategie:

  • Klik boven de zoekbalk op “save search”.
  • U benoemt de search, vervolgens kiest u of u geattendeerd wilt worden zodra er nieuwe artikelen die aan de zoekstrategie voldoen zijn toegevoegd.
    Bedenk wel dat u heel recente artikelen zult missen als u alleen met MeSH termen gezocht hebt. Deze worden immers met vertraging toegekend en Pubmed zal u pas op het artikel attenderen nadat de MeSH term toegevoegd is.
De bewaarde zoekstrategieën vindt u onder “Saved Searches”. U kiest dan of u de search wilt herhalen (klik op naam van de search) of alleen de nieuw toegevoegde artikelen wilt zien. Vink in dit laatstegeval op “Manage Saved Searches”, vink de gewenste search aan en klik op “What’s new”.

Referenties bewaren in een collectie
Referenties die u op het clipboard zet blijven tot acht uur na uw laatste zoekactie bewaard. U kunt deze vervolgens overzetten naar “collections” of deze tussenstap overslaan en de selectie direct naar een collectie sturen. Vink aan wat u wilt bewaren en klik bij “send to” op “collections”.

Maak een nieuwe collectie aan of voeg de artikelen aan een al bestaande collectie toe.

 

 

 

 

 

Een collectie kunt u eenvoudig naar een collega sturen:

  • Klik op “Edit collection” en vervolgens op “public”
  • Kopieer de link die u ziet staan naar een e-mailbericht. Uw collega kan op de link klikken en krijgt zo direct de artikelen uit de collectie in Pubmed te zien.
Op dezelfde manier kunt u een bibliografie aanmaken en steeds aanvullen met bijv. uw eigen artikelen. Kies dan voor “send to bibliography”. Ook die kunt u delen met collega’s.

Uw collecties ziet u in My NCBI staan “Collections”.

Recent Activity
Hier ziet u alles wat u in de laatste 6 maanden op Pubmed heeft gedaan. Ook vanaf hier kunt u searches herhalen.

Meer weten?
Wilt u meer weten of meer uit My NCBI halen? Hier vindt u uitleg of vraag het aan de informatiespecialist in uw werkomgeving.