2.1.4 My NCBI

Wat is My NCBI?
My NCBI is een gratis service van PubMed, u kunt hier uw eigen zoekstrategieën en referenties langdurig bewaren en instellingen vastleggen. Het maken van een account is eenvoudig, waarna u er veel voordeel van kunt hebben.

Waarom is het handig?
De belangrijkste voordelen van een My NCBI account zijn:

 • Mogelijkheid om zoekacties op te slaan en later eenvoudig weer op te roepen.
  Zonder My NCBI worden zoekhistorie en geselecteerde referenties op het clipboard tot 8 uur na de laatste handeling bewaard. Met My NCBI kunnen zij onbeperkt bewaard worden.
 • Mogelijkheid om per e-mail geattendeerd te worden op nieuwe artikelen.
  Als u een zoekactie opslaat, kunt u ervoor kiezen via e-mail op nieuw verschenen artikelen geattendeerd te worden, die aan deze zoekvraag voldoen. Zo hoeft u dus niet meer met enige regelmaat actief te zoeken naar nieuwe publicaties over uw onderwerp van aandacht.
 • Mogelijkheid om collecties te maken van referenties en deze te delen met anderen.
  U kunt uw eigen collecties maken van een groep referenties en deze delen met anderen. Meer hierover leest u in 2.1.4.1 Verder met My NCBI
 • Mogelijkheid om allerlei instellingen aan te passen aan uw eigen voorkeuren.
  U kunt uw eigen filters kiezen, die vervolgens altijd op uw resultatenpagina verschijnen. Naast algemene filters voor bijv. recente of Engelstalige publicaties, kunt u hier ook de collectie van uw eigen instelling aangeven (via de optie link-out), waardoor u in 1 oogopslag ziet welke van de zoekresultaten voor u direct beschikbaar zijn.
  Via de link “NCBI Site Preferences” kunt u bovendien allerlei praktische voorkeuren opgeven, zoals bijvoorbeeld:
  • U maakt de door u gebruikte zoektermen snel in hun context herkenbaar door via “common preferences” een kleur te kiezen voor het highlighten van de zoektermen.
   Deze mogelijkheid vervalt wel zodra u met hekjes gaat werken om eerder uitgevoerde zoekakties te combineren (bijvoorbeeld #1 AND #3).
  • U kunt opgeven dat u standaard 50 of 100 referenties per pagina wilt zien in plaats van 20.
  • U kunt opgeven hoe u de referenties op uw resultatenpagina gesorteerd wilt hebben, bijvoorbeeld op auteur, datum of tijdschrift.
Hoe aanmelden?
Enige voorwaarde voor het gebruik van deze opties, is dat u zich (gratis) aanmeldt voor My NCBI: op het Pubmed-scherm klikt u rechtsboven op My NCBI en vult u het registratiescherm in. U kunt ook met uw Google-account inloggen.