2.1.3 Clinical Queries (verdieping)

Wanneer u, naast het gebruik van de eenvoudige filters voor taal en publicatiedatum, uw zoekresultaten in PubMed nog verder wilt inperken, kunt u gebruik maken van Clinical Queries. Dit zijn uitgebreide zoekfilters voor publicatietypen die relevant zijn voor uw zoekvraag. Zo kunt u voor een therapeutische vraag, zoals in het NTvG-artikel van De Groot et al., uw zoekactie beperken tot randomized controlled trials (RCT’s).

U vindt Clinical Queries in het beginscherm van PubMed, in de kolom PubMed Tools. In het Clinical Queries-scherm kunt u zoektermen invoeren in de zoekbalk. Als u vervolgens op Search klikt krijgt u de resultaten voor de standaard ingestelde filters (voor therapie en systematische reviews) en kunt u desgewenst ook andere filters instellen (bv. voor diagnose, prognose of etiologie).

Sensitief of specifiek zoeken
Bij een aantal filters kunt u aangeven of u sensitief (Broad) of specifiek (Narrow) wilt zoeken. Sensitief zoeken geeft een grotere opbrengst, en de kans dat relevante publicaties gemist worden is relatief klein. Het aantal niet-relevante publicaties dat gevonden wordt (ook wel ‘ruis’ genoemd) is echter relatief groot. Specifiek zoeken daarentegen geeft een kleinere opbrengst met minder ruis. De kans dat relevante publicaties gemist worden is echter relatief groot.

Voor de zoekactie constipation palliative care kunt u het oorspronkelijke aantal van meer dan 400 zoekresultaten op deze manier bijvoorbeeld inperken tot 28 resultaten met het zoekfilterTherapy/Narrow en 30 resultaten met het filter Systematic Reviews.

Meer zoekfilters
De zoekfilters bij Clinical Queries maken alle gebruik van zowel MeSH als vrije zoektermen (zie ook 2.1.2 Filters). Naast Clinical Queries in PubMed kunt ook zoekfilters gebruiken die door andere organisaties zijn ontwikkeld, zo kunt u bijvoorbeeld hele goede filters vinden bij het Dutch Cochrane Centre en bij de Schotse richtlijnorganisatie SIGN