2.1 PubMed

Casus
Ik heb een patiënt met obstipatie in een palliatieve zorgomgeving. Hoe vind ik resultaten van (primair) onderzoek* naar de behandelmogelijkheden?

Er zijn verschillende bronnen waarin naar (primaire) onderzoeksartikelen gezocht kan worden. De bekendste is PubMed. PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine). Veruit de meeste artikelen zijn afkomstig uit MEDLINE.

Zoeken in PubMed
Intypen van de termen constipation palliative care in de zoekbalk van PubMed, geeft 400 referenties (waaronder het artikel van de Groot et al. waarop onze casus gebaseerd is; zoekdatum 10-02-2012). Het aantal artikelen is nog te groot om even snel door te nemen. U kunt dan gebruik maken van de filters in de linkerkolom (een deel van de beschikbare filters ziet u overigens pas als u klikt op “show additional filters”). Door te limiteren op taal (Engels- of Nederlandstalig) en publicatiedatum (laatste 5 jaar), brengt u het aantal resultaten terug naar 146. Bij de eerste 20 resultaten vinden we diverse publicaties van primair onderzoek en een systematische review van Cochrane uit 2011 (zie figuur 1). Wilt u meer op inhoud limiteren dan op taal en publicatiedatum? Maak dan gebruik van de Clinical Queries.

NB Er worden dagelijks nieuwe artikelen toegevoegd aan PubMed; de zoekresultaten kunnen op dit moment dus anders zijn.

Figuur 1: Zoekresultaten PubMed (10-02-2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geavanceerd zoeken
Onder de zoekbalk in het hoofdvenster van PubMed, vindt u de link ‘Advanced’. Deze brengt u naar het geavanceerde zoekvenster. In de Advanced Search ziet u uw zoekhistorie (erg prettig!) en kunt u onderdelen van die zoekhistorie met elkaar combineren door middel van de zogenoemde ‘booleaanse operatoren’: AND en OR.

Zie figuur 2 voor een uitleg van de mogelijkheden.

Figuur 2: Geavanceerd zoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

Beperk u tot de kern
Een belangrijke tip bij het zoeken in PubMed (en andere wetenschappelijke zoekmachines) is: beperk u tot de kern.
Type dus niet een lange rij termen of zelfs een complete zoekvraag in de zoekbalk, maar kies de belangrijkste onderdelen. In onze casus gaat het om ‘constipation’ en ‘palliative care’.
Een aantal verdere tips & trucs voor het snel zoeken naar antwoorden op een klinische vraag in PubMed vindt u in de verdiepende teksten over zoeken in PubMed:
Klik hier voor een overzicht van de voor- en nadelen van enkele belangrijke bronnen.
 
* met primair onderzoek wordt het originele onderzoeksartikel bedoeld.